Our Maritime Business Magazines

  

Kapitein, hoe laat begint het copuleren? (Sold out)


Cover-Willem-Content-LR-193x300

Belevenissen op zee en in de havens

De titel van dit boek zal bij niet-zeevarenden (walslurpen) ongetwijfeld wenkbrauwen doen fronsen en daarmee menig lezer op het verkeerde been zetten. Bij (oud-)zeevarenden daarentegen zal het op zijn minst een brede glimlach ontlokken en wellicht een verkeerde verwachting van de inhoud.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is dit geen boekje vol pikante en smeuïge zeemansverhalen onder het gezegde ‘in ieder stadje een ander schatje’. Integendeel. De nogal onorthodoxe titel staat voor een inspirerende verzameling verhalen over het werkelijke leven aan boord van zeeschepen. Het is een eigentijdse autobiografie van de hand van oud-kapitein Willem Content, die zijn rijke zeemanscarrière heeft samengevat in een unieke zeemansbundel van 42 korte waargebeurde verhalen met een knipoog naar het dagelijkse leven aan boord in vroegere tijden.

In de ogen van walslurpen is het beroep van zeeman nogal eenzijdig en stereotype. In hun ogen zijn zeelieden excentriekelingen, ruwe bolsters die lang van huis zijn, in elke haven vreemdgaan en notoire drankliefhebbers. Niets is minder waar. Willem Contents verhalenbundel bewijst dat. Het gaat over het werkelijke leven op zee, over de vaak humoristische communicatie tussen kapitein en hoofdkantoor, over ladingproblematiek, de interactie met soms beroemde passagiers, de hiërarchie aan boord, maar ook over snel en efficiënt improviseren wanneer dat nodig is en alles wat zich soms letterlijk tussen schip en wal afspeelt. Deze verhalenbundel geeft walslurpen inzicht in het leven aan boord in de periode van vlak na de oorlog tot en met eind jaren tachtig. In chronologische volgorde neemt de auteur de lezer op humorvolle wijze mee op reis om van nabij kennis te maken met zijn ruim veertig jaar lange carrière in de scheepvaart waarin hij opklom van stuurmansleerling op de kustvaart tot gezagvoerder op de grote handelsvaart.

De uitgever